afblinks2015

 

 

 

 

 fearless

 

 

 meelhuysen

. Wie zijn wij - Verenigingsgegevens - Geschiedenis van de vereniging


Wie zijn de mannen van Zóciëteit  Bilderdijkpark ?

Wij zijn een sociaal-culturele gezelligheidsvereniging voor homomannen 50+. De meesten van ons wonen in of rond Amsterdam, maar ook mannen uit ondermeer Haarlem, Hilversum, Almere, Amersfoort en Utrecht weten ons te vinden. Met elkaar vormen we de vereniging met de speelse naam Zóciëteit, opgericht in 1985. We verenigen ons niet op politieke of religieuze gronden, ook al zijn sommige leden actief op één van beide terreinen. Er zijn singles en stellen bij. Allen willen in de vereniging hun sociale netwerk vergroten. De Zóciëteit biedt diverse activiteiten aan die een prettige tijdsbesteding vormen waarbij je op den duur meer kennissen krijgt en vrienden kunt maken. De Zóciëteit biedt met dit uitgangspunt een vriendelijk alternatief voor zowel de individuele snelle chatdate thuis als de relatieve anonimiteit in het uitgaansleven van jong, laat en luid. In ons verenigingsgebouw organiseren wij ondermeer filmvoorstellingen en optredens door artiesten of sprekers. Buiten het clubgebouw zijn onze interessegroepen actief zoals de wandelclub, fietsclub en culturele club die in het land exposities en musea bezoekt. Wij streven naar vergroting van ons ledental. Hoe meer leden er zijn, des te beter kunnen wij ons aanbod maken; hoe beter wij ons aanbod maken, des te meer leden kunnen wij werven.


VERENIGINGS-GEGEVENS  

. Opgericht op 23 juli 1985.

. Aantal leden plm 120.

. KvK inschrijvingsnr 40534.813 verenigingsregister te Amsterdam.

. Bezoek- en correspondentieadres: HOH/Zocieteit, Bilderdijkpark 12a, 1052 SC Amsterdam.

. ING-bankrekening: NL93 INGB 0001 9980 98 t.n.v. Zocieteit te Amsterdam.
. Website: www.zocieteit.nl
. Email-adres secretariaat:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

 

GESCHIEDENIS VAN DE VERENIGING

De geschiedenis van de Zóciëteit gaat terug tot 1983. Enkele homomannen, die zich vanwege het late aanvangsuur en de luidruchtigheid niet aangetrokken voelden tot de reguliere homoscene, zochten via een advertentie in enkele kranten contact met gelijkgestemden voor regelmatige bijeenkomsten. De respons hierop was overweldigend.
Om de zaken in goede banen te leiden, werd er een voorlopig bestuur gevormd, dat een geschikte locatie vond waar vanaf 17 november 1984 onder toenemende belangstelling maandelijkse bijeenkomsten plaatsvonden.  

Er werd besloten een nieuwsbrief uit te geven. Dit zou een medium worden voor discussie, meningen, wensen, oproepen voor activiteiten en mededelingen. Tevens was het bedoeld om verslag te doen van soosavonden en activiteiten.

In de nieuwsbrief werd aanvankelijk een levendige discussie gevoerd over de doelstelling. Moet gezelligheid voorop staan? Op basis van een gemeenschappelijke afkeer van laat en luid in de reguliere homo-scene en het benadrukken van serieuze discussies, goede gesprekken en culturele activiteiten werd bepaald dat de Zóciëteit een gezelligheidsvereniging is voor homoseksuele mannen die met elkaar bijeenkomsten en activiteiten willen organiseren.

Voor het verkrijgen van de verenigingsstatus in 1985 voorzag de Zóciëteit zich van een reglement en statuten, met bepalingen over doelstelling, lidmaatschap, algemene vergadering, bestuur en geldmiddelen. Ook werd de naam van het verenigingstijdschrift gewijzigd in ZieZó.

Na enkele jaren verschenen er echter enkele donkere wolken aan de horizon. De vereniging dreigde in 1995 failliet te gaan.
Het bestuur heeft verschillende keren gezind op mogelijkheden om het tij te keren. Het besluit om leden te werven op basis van activiteitengroepen heeft een gunstige uitwerking gehad, want de groepjes blijken tot op vandaag het cement van de verenigingsstructuur.
Andere maatregelen waren verplaatsing van de soosavonden naar een meer aansprekende locatie, publiciteitscampagnes, het openen van een internetsite en een meer eigentijdse uitvoering van de nieuwsbrief ZIEZO. Ook werden er (buitenlandse) reizen georganiseerd. Rond 2004 is het aantal verenigingsavonden uitgebreid met o.a. een filmvoorstelling en creatieve uitvoeringen door leden.

Tot 2012 verscheen de nieuwsbrief ZIEZO elke twee maanden in gedrukte vorm. Daarna volgde  de nodige discussie die resulteerde in de digitale ZIEZO. Deze stap heeft onze vereniging een enorme besparing en flexibiliteit opgeleverd. In 2016 is de website zodanig aangepast dat enkele bestuursleden deze zelf kan muteren.

Locaties: In 2013 verhuisden we van de NZ Voorburgwal naar het Claverhuis op de Elandsgracht. In 2015 verhuisden we naar het Bilderdijkpark 12a.

Een uitgebreider historisch overzicht vinden de leden op de ledensite.